Genderneutraal en 364 andere modewoorden voor het slapengaan

Genderneutraal en 364 andere modewoorden voor het slapengaan

Ja ja ja, ik hoor je denken: ‘Jezus Charlotte, hier is al zóveel over geschreven en over gezegd. Moet nu net jij je hier nu óók nog over buigen?!’ Uh. Ja. Sorry. Heel even maar. En daarna stop ik erover. Voor goed. Totdat er weer iets anders is waar ik even lekker ongegeneerd over kan zeiken. Want daar ben ik tenslotte een vrouw voor. En deze opmerking was inderdaad niet erg genderneutraal van me.

Wel heb ik besloten, het onderwerp vooral niet nog heel veel verder uit te kauwen dan dat al is gedaan. Mijn online spreekbeurt gaat deze keer namelijk over modewoorden. Zelf ben ik een groot voorstander van modewoorden. Niet zozeer omdat ik er een groot voorstander van ben met een argumentatie waar je ‘u’ tegen zegt, maar meer omdat ze soms gewoon echt mega lekker bekken. En dan heb ik het hier niet over die kerel uit de kroeg toen ik een jaar of 16 was. Zo weet ik bijvoorbeeld dat je vaak genoeg iets in heel weinig woorden kunt zeggen en dat iedereen vervolgens de essentie van je verhaal snapt. De ervaring, echter, leert dat het soms gewoon heerlijk is om lekker uitgebreid met woorden te smijten alsof het pepernoten zijn. Vraag het voor de gein eens aan mijn vriendinnen. Als ik een verhaal vertel, dan moet dat standaard inclusief ALLE DETAILS en een stuk of drie synoniemen voor elk woord.

 

‘Ja en toen haalde ik zeg maar adem weet je wel en liepen we 6 meter verder en vloog er een bromvlieg voorbij en haha wat wilde ik eigenlijk ook alweer zeggen???’

 

Goed. Neem nu eens managementtermen. Of door NRC Handelsblad liefkozend ‘jeukwoorden’ genoemd. Als Jan-Pieter van de afdeling Marketing met Frederik van diezelfde afdeling kort schakelt over het feitje – altijd verkleinwoorden gebruiken, dat wekt de illusie dat jij en je verhaal nòg interessanter zijn- dat ze er even een flinke klap op moeten geven zodat Isa-Beau van Verkoop er een follow-up aan kan geven, geeft dat toch een nèt iets andere lading dan wanneer je zegt dat het stuk godverdomme online moet. Punt.

Gisteren trapte ik er zelf in. Ik gebruikte het werkwoord – want volgens mijn spellingcheck is het een daadwerkelijk werkwoord – ‘omturnen’. Ik moest het gesprek namelijk ‘omturnen’. Serieus? Ja, serieus. Kwam volledig uit mijn eigen vocabulaire. Heel raar. Bovendien ben ik fervent verbaal gebruiker van de woordencombinatie ‘out-of-the-box’. Ook zoiets. Maar nog altijd bekt het bijna even lekker als die kerel uit de kroeg toen ik een jaar of 16 was. Bijna dan.

 

Genderneutraal is er dus ook zo eentje. Het kán jullie niet ontgaan zijn. Naar mijn idee begon het allemaal met de Nederlandse Spoorwegen – daar begint de ellende namelijk bijna altijd – met dat ze vanaf de nieuwe dienstregeling ‘beste reizigers’ omroepen in plaats van ‘dames en heren’. Want zo voelt iedereen zich welkom. Ook je parkiet Harry. Toch een prettig idee, dat mijn vouwfiets als reiziger even welkom is als ik. Hier slaap ik veel beter door.

 

‘Of is een vouwfiets geen reiziger, hashtag durftevragen?’

 

Nu heb ik echt nul problemen met het feit dat #genderneutraal schijnbaar een dingetje – heb je het verkleinwoord weer – is. Het enige wat ik wel vind, is dat we tegenwoordig van werkelijk elke mug een olifant moeten maken. Activisten maken zich hard voor alles wat ook maar enigszins in twijfel getrokken kan worden door culturele opvattingen of de sociale norm. Waardoor er vervolgens belachelijk veel ophef ontstaat omdat de winkel met de beste rookworst aller tijden – sorry, Unox – besluit geen meisjes- en jongenskleding meer te verkopen, maar ‘kinderkleding’. Wel lullig als je dit als volwassene graag zou willen dragen. Dat kan dus niet. Stom weer. *Bij dezen open ik discussie 83724639. Laat die Kamervragen maar komen*

Begrijp me niet verkeerd, ik vind de gedachte erachter best leuk verzonnen. Plus, het feit dat ik er op zijn minst een gedeelte van mijn blog aan wijd zegt ook al weer iets. Maar volgens mij bestond genderneutraal al jaren, verpakt in het ietwat minder modieuze ‘unisex’. Een beetje de Crocs onder de modewoorden. Ken je bijvoorbeeld die pagina van die ANWB-stelletjes? Precies. Al jaren lopen Henny en Conny in EXACT hetzelfde windjack met EXACT dezelfde waterdichte broek met van die zakken aan de zijkant. Niets nieuws onder de zon, dus. En als mijn broertje een roze t-shirt van de HEMA wil dragen, dan is dat wat mij betreft dikke prima. Het staat hem sowieso beter dan dat het mij staat. Mijn lievelingskleur is blauw. En als ik heel nodig naar de wc moet en werkelijk alles is bezet, dan gebruik ik ook gewoon het herentoilet. Daar heb ik dan letterlijk even schijt aan. En ja, dat was even een heel stom woordgrapje. Zouden ze voor ‘schijt’ ook een modewoord hebben, hashtag durftevragen?Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *