Maar uh, hoeveel dan? ZOVEEL?!

Maar uh, hoeveel dan? ZOVEEL?!

Je wilt het niet horen. Toch vraag je het vaak wel. En het antwoord valt altijd tegen. Heel eerlijk: het is gewoon niet leuk om te horen hoeveel bedpartners die charmante kerel waarmee je nu enige tijd aan het daten bent heeft gehad. Ik word er zelf bijvoorbeeld niet per se gelukkig van. Zeker niet als hij antwoordt met: ‘Oh, ik weet niet precies hoeveel, nooit geteld eigenlijk’. Quasi nonchalant. Want dat houdt het spannend. En zo komt hij in elk geval nog redelijk sociaal geaccepteerd over. Want daadwerkelijk een getal noemen? Dat werkt eigenlijk alleen bij zijn maten. Liefst zo hoog mogelijk. En jaloers dat ze dan zijn. Want hoe meer chicks, hoe mannelijker hij is. Toch?

 

Als jonge vrouw met een gezonde drang naar seks zit dit vaak toch net wat anders. Wij dames zijn vaak ontzettend bescheiden in het noemen van het aantal. Sterker nog, sommigen van ons zijn hier zelfs bang voor. De waarheid is namelijk fucking hard. Welk aantal wordt gezien als sociaal geaccepteerd? En word je per direct een slet genoemd als je hier boven zit? Jazeker, want dan ben je een zogenoemde makkelijke prooi. En zit je er ver onder? Dan ben je een preutse meid. Schattig hoor.

Clickbait lijstjes vertellen ons vandaag de dag wat wel en echt not done is in de wondere wereld van het daten. Het aantal bedpartners blijkt voor mannen een veelvoorkomende reden om te stoppen met het daten van een vrouw. Ik las in Psychologie Magazine een stuk waarin een zekere Gerard aan adviseur Gertjan vroeg of het normaal is dat hij het seksuele verleden van zijn vriendin waarmee hij zielsgelukkig is – redelijk belangrijke side note – afkeurt. Of het normaal is dat hij haar door haar 5 bedpartners, inclusief meneer Gerard zelf, is gaan zien als ‘goedkoop’. En dat zijn stukje trots op haar is verdwenen.

Oh boy. Au.

Een tijd terug had ik een gesprek met een vriend over dit issue. Een issue waar ik zelf geen ene snars van begrijp. Sterker nog: ik vind het belachelijk oneerlijk. Hierbij werd één ding duidelijk: dat hij meerdere dames het bed in had weten te lullen – haha – was onderdeel geweest van zijn ‘wilde haren periode’. Eentje die menig man heeft en waar sommige mannen niet eens uit lijken te komen. Maar zodra hij erachter kwam dat het meisje waarmee hij aan het daten was meer bedpartners had gehad dan gehoopt, dan zette hem dat wel aan het denken. Sterker nog: het kon er zelfs voor zorgen dat het daten niet doorging. Steeds vaker strijden we om gelijke rechten tussen man en vrouw. Maar waarom lijkt het dan op seksueel vlak nog een immens groot taboe te zijn?

Puur objectief gezien had Gerard wel ‘iets meer’ bedpartners gehad dan zijn lieftallige vriendin. Een woordkeuze welke mij aan het denken zet. Want hoeveel meer is ‘iets meer’ dan precies, lieve Gerard? En waarom zit het je dan toch zo intens dwars dat zij vòòr jou seksueel actief was? Begrijp me niet verkeerd: ik kan Gerard enigszins begrijpen. Je gevoel en je verstand zijn twee verschillende dingen. Het verstand weet dondersgoed dat we in 2017 leven en dat zowel mannen als vrouwen niet leven in het klooster. We hebben tenslotte allemaal primaire fysieke behoeftes. En aangezien je bij daten tegenwoordig vaak niet eens verder komt dan het ‘wat zijn we nou eigenlijk’-gesprek, komt dit er kort gezegd op neer dat het aantal bedpartners oploopt. Want we willen ons niet bezig houden met het opbouwen van een duurzame relatie. We hebben het tenslotte veel te druk met onszelf. En met het onderhouden van al onze Tinder matches.

Aangezien je bij daten tegenwoordig vaak niet eens verder komt dan het ‘wat zijn we nou eigenlijk’-gesprek, komt dit er kort gezegd op neer dat het aantal bedpartners oploopt

Volgens seksuoloog slash psycholoog Gertjan (Van Zessen, red.) heeft menig man te maken met het zogenoemde oeroude – want dat is ze ondertussen wel – madonna-complex. En ja, dit is dus oprecht een psychologische term welke ooit beschreven werd door Sigmund Freud #feitjevandedag. Het komt er botweg op neer dat mannen een vriendin willen welke weliswaar seksueel is, maar toch zeker niet zo seksueel als zijzelf. Is dit wel het geval of zelfs hoger? Dan valt ze automatisch in een andere morele categorie. Gevoelsmatig gezien steekt dit dus in het mannenhart. Ondanks dat ze beter weten. Ofwel de vrouw in kwestie wordt vereerd als heilige Madonna, ofwel als lustobject. There’s no inbetween. Sorry meiden.

Nu wil ik hier echt niet als een verbitterde feminist naar voren komen – calm your titties, girl – maar het blijft een kwalijke zaak dat vrouwen toch vaak de ondergeschikte rol lijken te krijgen wanneer het over seks gaat. Dit zal heus – hopelijk – niet overal zo zijn. Genoeg scenes waarbinnen het wel oké is. In mijn kringen, echter, gelden deze signalen nog wel. Maar weet je wat? We hebben allemaal seks. Uitzonderingen daargelaten. En ja, ook de mensen van wie je het niet wilt weten. Misschien nog wel vaker dan jij. Sorry to burst your bubble.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *